Pentru anchetă socială handicap minori sunt necesare urmatoarele:
- Actul de identitate al copilului (certificat de naștere/ carte de identitate);
- Actele de identitate ale părinților/ reprezentantului legal;
- Fișa medicală sintetică de la medicul de familie;
- Certificatul medical tip A5 de la medicul de specialitate;
- Fișă de evaluare psihologică (după caz).
- Cererea anexata:
Pentru notificarea de plecare în străinătate a părinților cu copii minori sunt necesare urmatoarele:
-
Actul de identitate al părintelui/părinților care pleacă în strinătate;
-
Actul de identitate al persoanei în grija căreia vor rămâne copiii minori;
-
Actul de identitate al copilului/copiilor minori.
- Cererea anexata:
Pentru anchetă socială pentru orientare școlară sunt necesare urmatoarele:
-
Actul de identitate al copilului (certificat de naștere/ carte de identitate);
-
Actele de identitate ale părinților/ reprezentantului legal;
-
Acte medicale (după caz).
- Cererea anexata:
Pentru acordarea unor ajutoare de urgență sunt necesare urmatoarele:
-
Acte de identitate pentru toți membrii familiei;
-
Acte justificative ale veniturilor nete realizate in luna anterioară depunerii cererii pentru toți membrii familiei (adeverință salariu, cupon pensie);
-
Acte justificative din care să rezulte necesitatea acordării unui ajutor de urgență/ajutor comunitar.
-
Solicitare scrisă a unui membru de familie sau a persoanei singure (cerere tip)
ACORDAREA AJUTORULUI PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI
conform Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările și completările ulterioare: limita maxima de venit net este 1386 lei/ membru de familie, iar în cazul persoanei singure este de 2053 lei.
Cererea se depune personal de titularul cererii. În situaţia în care titularul este persoană singură nedeplasabilă cererea este însoţită de act medical care să dovedească acest lucru.
Deţinerea unuia dintre bunurile menţionate mai jos conduce la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei:
A. Bunuri imobile
Clădiri, alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenuri situate în intravilan cu suprafaţa de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente
B. Bunuri mobile
1. Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulaţie pe drumurile publice
2. Autovehicul cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi
3. Şalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcaţiuni, cu excepţia celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”
C. Depozite bancare
Cel puţin unul dintre membrii familiei deţine, în calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de 3 ori faţă de valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.
Titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei au obligaţia să comunice orice modificare intervenită în situaţia din declaraţie (numărul membrilor familiei, modificarea veniturilor, a bunurilor etc) în termen de 5 zile de la data modificării prin depunerea unei noi cereri şi declaraţii pe proprie răspundere. DECLARAREA UNUI NUMĂR MAI MARE DE MEMBRII DE FAMILIE SAU A UNOR VENITURI MAI MICI DECÂT CELE REALE, ÎN SCOPUL VĂDIT DE A OBŢINE FOLOASE MATERIALE NECUVENITE, CONSTITUIE INFRACŢIUNE DE FALS, UZ DE FALS SAU ÎNŞELĂCIUNE, DUPĂ CAZ, ŞI SE PEDEPSEŞTE POTRIVIT DISPOZIŢIILOR CODULUI PENAL. NEÎNDEPLINIREA OBLIGAŢIEI TITULARULUI DE A MENŢIONA CORECT COMPONENŢA FAMILIEI, VENITURILE MEMBRILOR ACESTEIA, PRECUM ŞI BUNURILE MOBILE ŞI IMOBILE DEŢINUTE, CONSTITUIE CONTRAVENŢIE ŞI SE SANCŢIONEAZĂ CU AMENDĂ DE LA 500 LEI LA 2000 LEI.
Trepte de venit pentru diferiți combustibili:
a) Trepte de venit si cuantum conbustibil solizi
b) Trepte de venit si cuantum energie electrica
c) Trepte de venit si cuantum gaze naturale
Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei:
ACTE NECESARE – acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale/energie electrică:
1. Acte de identitate – CI/BIpentru toţi membrii familiei, care au acelaşi domiciliu ori reşedinţă la adresa la care se solicită ajutorul sau care locuiesc şi se gospodăresc împreună, sunt înscrişi în cartea de imobil şi sunt luaţi în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei. Pentru copiii sub 14 ani -certificate de naştere. Certificat de căsătorie–dacă este cazul.
2. Acte din care să rezulte calitatea titularului cererii faţă de locuinţa pentru care solicită ajutorul: contract de vânzare-cumpărare, contract cu clauză de întreţinere sau drept de abitaţie, extras de carte funciară; contract de închiriere, comodat, concesiune valabil la data depunerii cererii, împuternicire din partea proprietarului locuinţei sau a titularului contractului de închiriere, după caz.
3. Acte doveditoare privind TOATE veniturile nete lunare(venituri din activităţi independente, salariu şi alte drepturisalariale inclusiv contravaloarea tichetelor de masă,venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituridin investiţii, pensii (CUPON LUNA AUGUST ), indemnizaţii, venituri din activităţi agricole, venituri din premii şi din jocuri de noroc, venituri dintransferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi al dezmembrămintelor acestuia, venituri obţinute din străinătate, depozite bancare, rentă viageră, alte venituri)realizate de către membrii familiei în luna anterioară solicitării dreptului conformCap.5din cererea şi declaraţia pe proprie răspundere.
4. Adeverinţă de la Asociaţia de proprietaricu numărul şi numele persoanelor trecute la întreţinere.
5. Act doveditor pentru grad de dizabilitate.
6. Carte de identitate a autoturismului/motocicletei.
7. Hotărâre judecătorească definitivă şi executorie privind stabilirea cuantumului pensiei/alocaţiei de întreţinere.
8. Factură de la furnizorul de gaze naturale, respectiv energie electrică.
Cererea se depune personal de titularul cererii. În situația în care titularul este persoană singură nedeplasabilă cererea este însoțită de act medical care să dovedească acest lucru.
ACTE NECESARE – acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi și/sau petrolieri:
1. Acte de identitate – CI/BI pentru toţi membrii familiei, care au acelaşi domiciliu ori reşedinţă la adresa la care se solicită ajutorul sau care locuiesc şi se gospodăresc împreună, sunt înscrişi în cartea de imobil şi sunt luaţi în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei. Pentru copiii sub 14 ani -certificate de naştere. Certificat de căsătorie – dacă este cazul.
2. Acte din care să rezulte calitatea titularului cererii faţă de locuinţa pentru care solicită ajutorul: contract de vânzare-cumpărare, contract cu clauză de întreţinere sau drept de abitaţie, extras de carte funciară; contract de închiriere, comodat, concesiune valabil la data depunerii cererii, împuternicire din partea proprietarului locuinţei sau a titularului contractului de închiriere, după caz.
3. Acte doveditoare privind TOATE veniturile nete lunare (venituri din activităţi independente, salariu şi alte drepturi salariale inclusivcontravaloarea tichetelor de masă, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din investiţii, pensii (CUPON LUNA AUGUST ), indemnizaţii, venituri din activităţi agricole, venituri din premii şi din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi al dezmembrămintelor acestuia, venituri obţinute din străinătate, depozite bancare, rentă viageră, alte venituri)realizate de către membrii familiei în luna anterioară solicitării dreptului conformCap.5 din cererea şi declaraţia pe proprie răspundere.
4. Act doveditor pentru grad de dizabilitate.
5. Carte de identitate a autoturismului/motocicletei.
6. Hotărâre judecătorească definitivă şi executorie privind stabilirea cuantumului pensiei/alocaţiei de întreţinere.
7. Factură de la furnizorul de gaze naturale, respectiv energie electrică.
Cererea se depune personal de titularul cererii. În situația în care titularul este persoană singură nedeplasabilă cererea este însoțită de act medical care să dovedească acest lucru.
Stimulentele educaționale se acordă copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspenda.
Pentru sprijin educațional (tichet social pentru gradiniță) sunt necesare urmatoarele:
Copie act de identitate solicitant
Copie act de identitate al soțului/ soției (după caz)
Copie certificat de naștere al copil/copii
Copie certificat de căsătorie părinți (după caz)
Copie certificat de deces părinte (unde este cazul)
Dovada înscrierii la grădiniță/ școală
Copie document din care rezultă calitatea de reprezentant legal al persoanei reprezentate
Adeverință eliberată de către Administrația Finanțelor Publice Câmpeni
Hotărârea judecătorească prin care soțul/soția este arestat/arestată preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 zile și execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreţinerea copiilor și, după caz, alte acte doveditoare privind componența familiei
Pentru obținere card/legitimație pentru locurile gratuite de parcare destinate persoanelor cu handicap sunt necesare urmatoarele:
- Act de identitate al solicitantului / reprezentant legal
- Actul şi valabilitatea acestuia, prin care persoana este desemnată reprezentant legal, sau documentul care face dovada reprezentativităţii – (după caz)
- Certificat de încadrare în grad de handicap
- 1 poza tip buletin
- Cardul-legitimație expirat, în original, în cazul în care solicitantul a deținut un astfel de card.
- Cererea anexata:
Anchetă socială la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba
- Act de identitate persoana cu handicap/ reprezentant legal- după caz)
- Documente medicale: scrisoare medicală/referat medical, (evaluare psihologică/ după caz)
- Certificat de încadrare într-un grad de handicap
- Procură notarială/ curatelă/tutelă pentru solicitantul anchetei sociale (după caz)
- Cererile anexate
Angajarea asistenților personali
PENTRU SOLICITANT:
Cerere de angajare, în care se va menţiona şi programul de lucru;
Act de identitate;
Certificat naştere;
Certificat căsătorie / sentinţă divorţ solicitant / certificat deces soț (după caz);
Certificate naştere a copiilor;
Diplomele de studii;
Cazier judiciar;
Certificat de integritate comportamentală;
AVIZ MEDICAL/FIŞĂ DE APTITUDINE de la MEDIC DE MEDICINA MUNCII ȘI AVIZ PSIHOLOGIC
Carnetul de muncă şi adeverinţă(e) ReviSal cu stagiul de cotizare, ulterior datei de 01.01.2011, inclusiv adeverințe de șomaj, adeverințe cu perioada de concediu pentru creșterea copilului, după caz;
Declaraţie pe propria răspundere că va respecta obligaţiile prevăzute la art.38 din Legea nr.448/2006; (va fi dată în faţa reprezentantului DAS Alba Iulia);
Adeverinţă de la bancă cu nr. de cont card salarial;
Dacă e cazul, acte pentru deducere personală;
Ancheta sociala de la Primăria de domiciliu
PENTRU PERSOANA CU HANDICAP GRAV:
Act de identitate; (în cazul minorilor, și actele de identitate ale părinților);
Certificat naştere;
Hotărârea Comisiei pt. Protecţia Copilului – pt. minori;
Certificat de încadrare în gradul grav de handicap cu asistent personal;
Planul individual de servicii/programul individual de reabilitare şi integrare socială (anexa la certificat);
Acordul scris, pentru angajare, al persoanei cu handicap sau, al reprezentantului legal al acesteia;
Sentința judecătorească de instituire a curatelei / tutelei sau procură notarială, dacă este cazul.
Adeverinţă de la bancă cu nr. de cont al persoanei cu handicap sau al reprezentantului legal (curator/mandatar);
Acordarea Venitului Minim de Incluziune
Acte necesare
pentru acordarea venitului minim de incluziune acordat potrivit Legii nr.196/2016
Acte privind locuința de domiciliu
- Contract de vânzare-cumpărare / Extras CF – în cazul proprietarilor.
- Contract de închiriere înregistrat la ANAF – în cazul chiriașilor.
- Contract de comodat autentificat la notar – în cazul comodatarilor.
- Contract de închiriere public ( locuințe sociale, locuințe de necesitate, locuințe de stat, ANL), (după caz).
- Contract cu clauză de întreținere sau Extras CF – în cazul persoanelor care au înstrăinat locuința în baza unui contract cu clauză de întreținere sau uzufruct.
Acte privind componența familiei
- Actele de identitate ale tuturor membrilor familiei sau al persoanei singure.
- Certificat de naștere pentru membrii familiei care nu au împlinit vârsta de 14 ani.
- Sentință judecătorească de divorț definitivă, sau certificat de deces, după caz.
- Hotărârea judecătorească sau a Comisiei pentru protecția copilului privind plasamentul copilului la o familie sau persoană, după caz.
- Hotărârea judecătorească de instituire a tutelei, după caz.
Acte privind veniturile familiei sau ale persoanei singure
- Adeverință de venit cuprinzând salariul net și valoarea tichetelor de masă, realizate în luna anterioară depunerii cererii – în cazul persoanelor angajate.
- Adeverință eliberată de ANAF – în cazul persoanelor care realizează venituri din activițăți independente.
- Cupon de pensie din luna anterioară depunerii cererii – în cazul pensionarilor.
- Cupon indemnizație șomaj.
- Cupon sau decizie – maternitate, handicap sau plasament.
Alte documente
- Adeverință eliberată privind înscrierea și frecventarea cursurilor unei unități de învățământ, pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară (grădiniță, școală),upă caz.
- Acte medicale care dovedesc incapacitatea de a presta orele de munca in folosul comunitatii.
- Extras de cont bancar eliberat de o unitate bancară din România pe numele solicitantului în cazul persoanelor care solicită plata dreptului în cont bancar, după caz.
- Familiile sau persoanele singure care dețin în proprietate autovehicul, vor depune odată cu cererea și copia talonului de înmatriculare, în vederea atestării vechimii acestuia.
CONDIȚIILE DE ACORDARE A VENITULUI MINIM DE INCLUZIUNE ACORDAT POTRIVIT LEGII NR.196/2016 (informații sumare)
Venitul minim de incluziune se compune din următoarele categorii de ajutoare financiare:
– ajutorul de incluziune (vechiul ajutor social) care reprezintă ajutorul financiar acordat familiilor și persoanelor singure și ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 346 lei inclusiv,
– ajutorul pentru familia cu copii (vechea alocație pentru susținerea familiei) care reprezintă ajutorul financiar acordat familiilor ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 879 lei inclusiv și care au în întreținere unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 18 ani.
Acordarea indemnizației pentru persoanele cu handicap grav
- Cerere pentru obținerea indemnizației pentru persoanele cu handicap grav
- Hotărârea Comisiei pt. Protecția Copilului cu toate anexele – pt. minori
- Certificatul de naștere al persoanei cu handicap
- Certificat de căsătorie al părinților minorului cu handicap + buletin a ambilor părinți
- Cartea de identitate a persoanei cu handicap pt. minori peste 14 ani
- Certificat de încadrare în grad grav cu asistent personal al persoanei cu handicap handicap + Programul individual de reabilitare și integrare socială (anexă la certificat) – pt. adulți
- Cartea /buletinul de identitate al persoanei cu handicap adult
- Procură notarială prin care persoana cu handicap își numește un reprezentant legal (după caz)
- Dispoziție de instituire a curatelei/tutelei (după caz)
- Cartea/buletinul de identitate al reprezentantului legal (după caz)
- Adeverinţă de la bancă cu nr. de cont al reprezentantului legal/persoanei cu handicap (după caz)
- Declaraţie pe proprie raspundere anexă la cerere (tipizat DAS)
- Cartea/ buletinul de identitate al declarantului
- Anchetă socială (efectuată de Direcția de Asistență Socială)
- Cererile anexate, dupa caz
Acordarea indemnizației pentru creșterea copilului, stimulentului de inserție, sprijinului lunar pentru copilul/părintele cu dizabilitate
- Cerere tip
- Cărțile de identitate ale părinților
- Certificate de naştere pentru toţi copiii
- Certificat de căsătorie sau – în cazul în care părinţii nu sunt căsătoriţi, se prezintă ancheta socială de la autoritatea tutelară
- Certificat de încadrare în grad de handicap pentru copil (dacă este cazul)
- Certificat de încadrare în gradul grav sau accentuat de handicap pentru părinte (dacă este cazul
- Adeverinţă tip completată de angajator
- Dispoziția de suspendare a contractului individual de muncă
- DECLARAȚIILE UNICE PENTRU PLĂŢI CU TITLU DE IMPOZIT PRIVIND VENITUL DIN ACTIVITĂŢI INDEPENDENTE PE CELE 24 LUNI ANTERIOARE NAȘTERII COPILULUI ȘI DOVADĂ SUSPENDARE ACTIVITATE (pt. persoanele fizice autorizate)
- ADEVERINȚĂ CĂ FRECVENTEAZĂ, FĂRĂ ÎNTRERUPERE, CURSURILE DE ZI ALE ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR SAU, DUPĂ CAZ, UNIVERSITAR ŞI POSTUNIVERSITAR LA NIVELUL STUDIILOR UNIVERSITARE DE MASTERAT, ORGANIZAT POTRIVIT LEGII, ÎN ŢARĂ, CU EXCEPŢIA SITUAŢIEI DE ÎNTRERUPERE A CURSURILOR DIN MOTIVE MEDICALE (dacă este cazul);
- ADEVERINŢA ELIBERATĂ DE PLĂTITORUL ÎNDEMNIZAȚIEI DE MATERNITATE (CNAS-CJAS AB) PRIVIND CONCEDIILE MEDICALE DE SARCINĂ ŞI LĂUZIE DIN CARE SĂ REIASĂ PERIOADA ÎN CARE A BENEFICIAT DE ÎNDEMNIZAŢIE DE MATERNITATE (dacă este cazul)
- Dispoziţia de reîncepere a activităţii (pentru dosarul de stimulent).
- Hotărâre definitivă de încuviințare a adopției, de plasament ori în plasament în regim de urgență (potrivit legii)
- Dacă solicitantul optează pentru primirea indemnizaţiei sau stimulentului în cont personal se solicită extras de cont (contul IBAN de la bancă)
- Cerere si adeverința anexata
Acordarea alocației de stat pentru copii
- Cerere completată şi semnată de ambii părinţi ai copilului
- Certificat de naștere pt. copil
- Carte de identitate pentru ambii părinți
- Documente din care să rezulte situația juridică a copilului față de reprezentantul legal și orice alte documente justificative, după caz
- Dacă solicitantul optează pentru primirea alocaţiei de stat în cont – contul IBAN.
- Cerere anexata